fredag 11 januari 2013

Anatomi - Foten

Längst ner på kroppen finns några köttstycken som slänger och hänger, oftast med. Detta bihang kallas för fötter eller Pez på latin.


Fotleden är sammansatt av språngben (talus), vadben (fibula) och skenben (tibia). Skenbenet och vadbenet bildar fotknölarna (malleolerna). Fotledens funktion är att skapa stabilitet och rörlighet i samband med belastning som gång och löpning.
På utsidan av fotleden finns följande tre ledband (ligamen-tum; förkortat lig.):
  • främre ledbandet mellan vadben och språngben (lig. talo-fibulare anterior; TFA) – har störst betydelse för stabiliteten av fotledens utsida
  • ledbandet mellan hälben och vadben (calcaneus) (lig. calcaneo-fibulare; CF)
  • bakre ledbandet mellan språngben och vadben (lig. talo-fibulare posterior; TFP) – detta ledband skadas mycket sällan
På insidan av fotleden finns ett starkt och tjockt ledband (lig. deltoideum). Detta ledband skadas sällan och utgör mindre än tio procent av alla ledbandsskador i fotleden. Ledbandet ligger i två lager, ett ytligt och ett djupt.
Något vanligare än vad som tidigare antagits, är skada på ledbanden mellan skenben och vadben (främre syndesmosen). Ledbandet som skadas är framför allt lig. tibio--fibulare anterior, som ligger på framsidan av fotleden och stabiliserar vadben och skenben. Ledbandet skadas dock oftast vid fotledsfraktur, men även isolerat. En fotledsfraktur kräver akut omhändertagande på sjukhus.

Bra övningar för fötterna

Rulla ihop en handduk med tårna

Gå på tårna

Sido förflyttning - Lyft framfoten och vrid fötterna åt höger. Lyft sedan hälen och vrid fötterna.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar